Nick Vandendriessche

(foto: Bieke De Meyer)

Na het behalen van de regeringsmedaille aan de SAMW Adriaen Willaert in Roeselare, trok Nick naar het Koninklijk Conservatorium van Gent. Daar volgde hij tuba, kamermuziek, hafabra-directie (bij Dirk Brossé en Eddy Van Oosthuyse), slagwerk, muzieksociologie, muziekpsychologie en alle vakken eigen aan de opleiding. Hij behaalde er het diploma 'meester in de muziek optie tuba, kamermuziek' en het aggregaatsdiploma.

Hij nam deel aan verschillende solistenwedstrijden:

  • nationale instrumentenwedstrijd in Charleroi (2e plaats)
  • solistentoernooien van het muziekverbond van België (algemeen laureaat koperblazers)
  • internationale euphoniumwedstrijd in Birmingham, Engeland (3e plaats in de finale en 1e niet–Engelsman).

Jarenlang was hij lid van de befaamde top-brassband uit Willebroek met als hoogtepunt de Europese titel in 1993 in Plymouth. In datzelfde jaar was hij solist tijdens een concertreis van het Koninklijk Filharmonisch orkest van Vlaanderen door Duitsland. Hij werkte ook mee aan verschillende grote projecten ter ondersteuning van de koperblaasmuziek:

  • Hij trad op met The Belgian Brass Ensemble in het Koninklijk Paleis
  • Hij maakte deel uit van The Brass Dream Team
  • Hij was jarenlang de stuwende kracht achter de succesvolle tubadagen in West-Vlaanderen.

Stilaan werd de interesse verlegd naar het dirigeren. De dirigentcarrière begon bij de jeugdharmonie van het Gildemuziek van Roeselare waarmee hij de Adelson Vermanderwedstrijd voor jeugdorkesten won. Met de Koninklijke Harmonie de Vlaamse Vrienden uit Vlamertinge haalde hij een grote onderscheiding op de nationale wedstrijd van het muziekverbond te Wemmel in de afdeling Uitmuntendheid en de eerste plaats met lof van de jury op de internationale orkestwedstrijd te Praag. Daarna maakte hij de overstap naar de Koninklijke Harmonie de Woudfanfare uit Houthulst waarmee hij naast nationaal kampioen in tweede afdeling ook de promotie naar de eerste afdeling behaalde tijdens de provinciale wedstrijd ingericht door West-Vlaanderen. Met JET haalde hij tijdens de provinciale wedstrijd van Vlamo in 2008 een eerste prijs met grote onderscheiding in de ere-afdeling. Daarnaast is hij reeds 15 jaar de vaste dirigent van de Koninklijke Fanfare Ridder Janszonen Dadizele waarmee hij ook enkele opmerkelijke prestaties neerzette (behoud in de ere-afdeling met onderscheiding, eerste prijs met onderscheiding op de provinciale Fedekamwedstrijd, eerste prijs met grote onderscheiding op het herfstmuziekfestival te Izegem met behalen van de beker van de gouverneur, optredens op de taptoes van Averbode, Veurne en Brussel en spektakelconcerten zoals de Kasteelnocturne en het Sylvesterconcert). Sinds 2009 is hij ook dirigent van jeugdorkest Die Brugh uit Dadizele en daarmee haalde hij eind 2010 een eerste prijs met onderscheiding op de evaluatieconcerten van Vlamo.

Zijn lesopdrachten:

  • leraar koper, ensemble en samenspel aan de academies van Roeselare en Knokke-Heist
  • hij geeft ook les aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge
  • gastdocent vakdidactiek koper aan de Hogeschool Gent Departement Conservatorium.

Nick is tenslotte ook lid van de provinciale artistieke commissie orkest binnen VLAMO. Nick Vandendriessche heeft vanaf 1 september 2006 tot juni 2015 de muzikale leiding over JET Symphonic Band gehad.