Wim Belaen

Wim Belaen werd geboren te Tielt op 29 oktober 1964. Hij volgde er les aan het Sint- Jozefscollege en aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in diezelfde stad zette hij zijn eerste stappen in het muzieklandschap bij Willie Verdievel. Daarna trok hij naar het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent voor euphonium bij Gustaaf Devolder. In 1987 werd hij laureaat van de VRT-Tenuto-wedstrijd met als bekroning een live concert dat werd uitgezonden op de VRT met het Vlaams Radio Symfonieorkest o.l.v. Frederik Devreese. In 1988 rondde hij zijn studies af met het Hoger Diploma voor Euphonium naast een 1ste prijs kamermuziek en een aggregaatsdiploma voor koperblazers, samenspel en kamermuziek. Een tijdlang werd hij ondergedompeld in het Gentse avant-garde gebeuren rond Godfried Willem Raes, hij was o.a. ook actief bij de Nieuwe Muziekgroep en speelde concerten met het VRO orkest, de Filharmonie, het orkest van de Vlaamse Opera, Muziektheater Lod, ... In 1990 trok hij naar Radio 1 waar hij Walter Couvreur verving als samensteller van het programma voor HaFaBra-fanaten,Rond de Kiosk (dat helaas in 1996 werd afgevoerd). Het is in die wereld van de amateuristische muziekbeoefening dat hij zich stilaan een weg baande. Naast het Koperkwartet Astarte waar hij jarenlang de euphoniumpartij voor zijn rekening nam waren Brass Band Willebroek, Kortrijk Brass Band, Brass Band Midden-Brabant, Koninklijk Harmonieorkest Vooruit uit Harelbeke enkele orkesten waar hij actief spelend lid was en waar misschien wel de basis werd gelegd voor zijn eerste stappen in de orkestdirectie.

Het Jeugdorkest van de Koninklinke Fanfare St. Cecilia uit Deerlijk was het eerste orkest dat hij onder zijn hoede nam, later volgden nog :

Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia De Zwaan uit Lichtervelde (1998 - 2010)

  • West-Vlaams Kampioen 2000
  • Vice Belgisch Kampioen 2001
  • Laureaat op het Provinciaal Muziektoernooi 2003
  • Gouden medaille met 92,8 % op het Internationaal Muziekfestival te Praag
  • Laureaat van het Herfstmuziekfestival Izegem met 92,3 %

Brass Band Leieland uit Gullegem (2000 - 2005)

  • Nationaal Kampioen in 1ste divisie in 2002 en 2004

Voor harmonie, fanfare en brassband schreef hij intussen een veertigtal arrangementen en verder is hij een vaak gevraagd jurylid voor diverse Vlamo- wedstrijden. Wim is lesgever instrumentaal ensemble aan de SAMW Harelbeke en aan het Stedelijk Conservatorium Brugge.

Sedert september 2016 nam Wim het dirigeerstokje op bij JET Symphonic Band Tielt.

In oktober 2019 nam de JET Symphonic Band o.l.v. Wim Belaen deel aan de Evaluatieconcerten van Vlamo in ere-afdeling met als resultaat een Eerste Prijs Cum Laude met grote onderscheiding